På vårkanten gjorde vi ett tak i Bäsna som ligger utanför Borlänge. Vi har tidigare bytt tak på härbre hos samma kund, och nu var det dags för en annan byggnad som är både uthus och garage. Byggnaden hade plåttak med pärt under, nu ville kunden ha riktiga takstolsreglar samt råspont under istället för pärt. Vi satte avståndet mellan takstolsreglarna till 60cm istället för de normala 120cm p.g.a att takåsarna hade lite för långt mellanrum. Istället för plåttak så lades nya ytbehandlade betongpannor med antikt utseende. Kunden ville även ha ny panel på båda gavlarna, nu när vi ändå hade byggställning där. 
 

En tegelröd fläktkåpa var ännu inte monterad när bilden togs.

På framsidan byggdes en takkupa i samband med takbytet då kunden ville ha ett kontor i byggnaden.

En välkomnande entré gör mycket på ett hus. I Insjön monterade vi in denna pardörr på ett tegelhus, otroligt välkomnande och fint!

Nu var det alldeles för länge sen sist, det ska det bli ändring på. Under vintern så är det av naturliga skäl svårare att få bilder där det syns hur taket såg ut innan takbytet och ibland även efter då det ofta ligger snö på taken. Lägger i detta inlägg upp några jobb vi utfört under vintern med bara bilder på det färdiga resultatet.

Det första är ett hus i Österfors som fick ett nytt lertegeltak.


Det här gula huset ligger i Arvslindan och där har vi lagt tegelröda betongpannor.

Det sista huset ligger i Falun och där ville kunden ha ett svart plåttak.

I Siljansnäs har vi bytt tak på detta hus. Huset fick ett nytt tegelrött och tegelformat plåttak. På bilden ser vi även nya plåtdetaljer och taktillbehör som skorstenshuv, fläktkåpa, takstege och snörasskydd.Det var en kall morgon då bilderna togs, därav frosten på taket.

Vi har bytt ett tak i Lennheden utanför Borlänge. Huset hade gammalt lertegeltak och nu ville kunden istället ha svart betongpanna. Nedan ser ni bilder före och efter.Före takbytet...

Och här är två bilder hur det ser ut nu efter takbytet!

I Västtjärnslindan utanför Mockfjärd har vi fått förmånen att byta tre tak, till tre olika kunder.
Taket på bilden nedan fick enligt kundens önskemål nytt tegelfärgat betongpannetak.

Denna stuga fick nytt lertegeltak. Stugan är ihopbyggd med en härbre. Härbredelen hade sjunkit rejält, så vi har höjt upp hela den delen innan vi började med takbytet.

Den tredje stugan fick också nytt lertegeltak, men innan vi kunde sätta dem nya pannorna på plats så fick vi lov att rikta om taket på baksidan på stugan. Som ni kan se på bilden nedan med tumstocken så ser man att det är rejäla nivåskillnader. På efter bilderna ser ni hur fint det blev, verkligen ett lyft för denna, och dem andra stugorna!

En snygg, fungerande och välkomnande entré till huset är något som dem flesta vill ha. Entrén på bilden nedan var bitvis helt rutten och läckte igenom. Det var ett under att det stod kvar överhuvudtaget. Kundens önskemål var att den nya entrén skulle vara i samma stil som den gamla. Det nya taket fick bättre lutning, då det gamla lutade åt fel håll så att vattnet rann in mot husväggen.

Nu återstår bara målningen som kunden vill göra själv!

Utöver entrétaket så hjälpte vi kunden att fixa ett akut problem på hans uterumstak. På uterumstaket så var alla takstolstassar ruttna p.g.a att hängrännan har legat nedfälld i takstolstassarna och kondensvattnet från hängrännan har förstört virket. Detta var för att kunden inte hade velat haft hängrännan synlig och därför fällt ner den. Vi monterade nya, fräscha takstolstassar samt en hängränna utanför takfotsbrädan, precis som det ska vara. Kunden fick även diverse nya brädor och plåtar för att fräscha upp uterummet.

I Borlänge så har vi gjort om ett garagetak, det taket hade papptak innan och kunden ville ha plåttak. Eftersom taket hade för lite lutning för plåttak så reglade vi om och höjde så att det blev mer lutning och därmed kunde vi sätta plåttak istället. När vi ändå reglade om så passade vi på att sätta mer isolering på taket. Vi förlängde även takfoten och satte ny panel på övre delen av garaget där det var brunmålad stående panel. 

Ibland så vill kunden själv göra en del av projektet och ha hjälp med en del. Så var det med denna kund. När vi kom så hade kunden rivit den befintliga farstukvisten och satt upp väggarna till den nya utbyggnaden. Vi satt upp takstolar och byggde förövrigt komplett tak på utbyggnaden och sedan gjorde kunden resten. På det befintliga huset så böt vi taket. Så med andra ord så skräddarsyr vi alltid konstnadsförslaget enligt kundens önskemål!

På bilden ovan ser vi innan utbyggnaden samt takbytet.

Och här är det färdiga resultatet.

Före bild på baksidan av huset.

Och efter bild med en ny entré. Vi förlängde taket med en pannrad ovanför den nya entrén.

Under sensommaren, som enligt vädret kännts som mitt i sommaren, har vi bytt ett tak i Bjursås utanför Falun. Huset hade gammalt och slitet lertegeltak. Vi rev bort det gamla och satt nytt från papp till panna. Vid ett takbyte så finns det många andra detaljer som gör att det blir en helhet. Detta tak fick även nya hängrännor, stuprör, vindskivor, fotbrädor, snörasskydd, vindskiveplåt, fotplåt, fågelband, skorstensbeslag, stege upp till skorstenen samt nya plåtar kring diverse ventilation och kärl på taket. På bilderna nedan ser ni före, under och efter!